Woensdag naar Spakenburg voor de jaarlijkse wedstrijd van Paling-roken. 
Zodra je de autodeur open deed rook je de indringende geur van het roken en je hoefde alleen maar je neus achter na te gaan om op het marktpleintje bij de haven uit te komen waar iedereen die met de wedstrijd mee zou doen al hard bezig was alles klaar te zetten en de vuurtjes op te stoken.
 



  We zagen verschillende soorten rook-ovens en overal waar we een vraag stelde werd die zorgvuldig beantwoord, dus kwamen we zo nog het e.e.a. over het roken te weten.










  Al die geuren nodigen wel uit om een broodje paling te proeven , helaas was het niet het lekkerste broodje paling dat we ooit gegeten hadden, onze voorkeur gaat toch echt uit naar de paling van Eveleens.






 Nu we toch in Spakenburg waren ook meteen  het Klederdracht- en Visserij-museum bezocht. Heel kleinschalig, maar o zo leuk. Er waren 2 ouderen  die een soort van rondleiding gaven   ( als je dat wilde ) en die konden toch zo leuk vertellen uit eigen ervaring. 
Een dame deed de klederdracht en zo zagen we wat zij zelf vroeger als kind en volwassene aan klederdracht had gedragen. Wat een werk voor de moeders in die tijd om deze kleren allemaal zelf te naaien en de hoofddeksels zelf te haken, ongelooflijk gewoon. 

En vaak uit armoe hadden ze dan ook nog een "bijbaantje" als wassen en strijken voor de welgestelden. 



Een heer deed de visserij , ook heel boeiend, en tot slot naar de pronkkamer, ik zag toch van die prachtige kralentasjes ! maar helaas, allemaal achter slot en grendel.





 Na de lunch naar het Spakenburg Museum, ook wel aardig, maar onze voorkeur ging toch naar het eerste museum.

Toen we tegen 3 uur naar huis gingen, stond er in de haven een shanti-koor te zingen en de uitslag van de rokerij zou 's avonds om 7 uur bekend worden gemaakt, maar daar hebben we maar niet opgewacht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kwekerij Kees van Schie