3 dagen  Sneek.




Een prachtig hotel, net aan de rand van Sneek, met een mooi natuurgebied er achter, waar we heerlijk konden wandelen. Het was dinsdag  droog en fris, maar heerlijk om te lopen, je voelt overal de verwachting naar de lente.












Woensdag Sneek zelf gedaan, bij de Waterpoort had ik wel een deja vu gevoel en wat bleek een aantal jaren geleden waren we er heel even geweest. 

 



In de St. Martinuskerk, een hele mooie, warme kerk, kwamen we met 1 van de vrijwilligers die aan het schoonmaken was in gesprek. Hij kon ons veel over 
de kerk en de inrichting vertellen. Ook dat van de kerken
 in Sneek die gesloten zijn, veel van de inboedel hier is opgeslagen, zodat het niet verloren gaat. 






  Ik dacht dat de pilaren in de Kerk van geglazuurde stenen waren, maar neen, ze waren allemaal met de hand geschilderd, wat een werk moet dat geweest zijn. Ik denk dat we rustig een paar uur met hem in gesprek hadden kunnen blijven, want de mannen kwamen er ook nog achter dat ze beiden Sint zijn en ook de hedendaagse samenleving kwam uitgebreid aan bod,  
 echt een kadootje zo'n ontmoeting.


                                                                                                                                                        
Het ScheepvaartMuseum ook bezocht, maar daar ging het ons meer om de Oudheidkamers, die erg mooi zijn om te bekijken.












Wereldberoemd, nou ja, Friesberoemd is Weduwe Joustra, een klein winkeltje op de gracht het Kleinzand, waar al meer dan 140 jaar Weduwe Joustra Beerenburg wordt gemaakt. Op de zolder van het pand is een klein soort van Museumpje, waar je ook de gelegenheid hebt om iets te proeven. Jack ging voor de Speculaaslikeur. 



Daar wilde hij wel iets van meenemen en zo kwamen we in het winkeltje aan de praat over natuurlijk Sinterklaas, laten ze daar nu 2 speculaaslikeuren speciaal voor de Sint maken.  Nadat de dame in de winkel even goed aan het zoeken was gegaan , kwam er van ieder nog 1 flesje te voorschijn en als bonus kreeg Jack de losse etiketten die ze nog over hadden er bij. 
Jacks bezoek aan Sneek kon niet meer kapot.





 Inmiddels was het keihard aan het gieten, zodat we iets eerder dan gepland naar het hotel terug gingen, maar dat was geen straf, gezien de meer dan riante kamer die we hadden met uitzicht op het natuurgebied.
Donderdag, gelukkig weer droog, eerst nog even naar Sneek om een Oranjekoek te gaan kopen, voor onze buren, die altyd op ons huis passen. Die heerlijke Oranjekoek, we hadden hem geproefd bij de koffie, heet eigenlijk Armenkoek, we kregen een hele uitleg over het ontstaan van deze koek. 
Het is toch zo leuk, als je zo in de week op stap kunt gaan, de mensen hebben allemaal tijd voor je en vinden het ook leuk om het e.e.a. uit te leggen en te vertellen, het maakt onze uitstapjes dubbel zo leuk.



Daarna naar Dokkum, om daar nog even rond te dwalen 
en te zien waar de 11 stedentocht hier gereden wordt.
Wat ons wel opviel, in Sneek iets minder dan hier in Dokkum, dat er enorm veel leegstand is, jammer van het straatbeeld
Ook zijn bepaalde zaken nu nog dicht, gaan alleen in het seizoen open, o.a. het Bonifatius kwartier, dat we eigenlijk ook hadden willen bezoeken, maar ja..............
Na de lunch in Dokkum, maar weer langzaam op huis aan. 


 We kunnen terug kijken op 3 hele fijne dagen, 
waar we toch ook weer het een en ander geleerd hebben, 
tenslotte ben je daar nooit te oud voor.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Kwekerij Kees van Schie