Vanmorgen , via Natuurmonumenten, een vaar-excursie gemaakt in het prachtige natuurgebied Botshol. Dit is een prachtig moerasgebied in de provincie Utrecht. Het bestaat uit 2 grotere plassen ( door vervening)  de Grote Weije en de Kleine Weije , die door nauwe slootjes met elkaar verbonden zijn.
 We hadden een hele goede gids van Natuurmonumenten, die eerst voordat we gingen varen een korte uitleg over het gebied gaf en daarna konden we aan boord , voor een ruim 2 uur durende vaartocht. Botshol is een waar water-paradijs, je treft hier vogelsoorten als de lepelaar. kroon-eend en zwarte stern. 
Het weer was goed, een beetje zon en een beetje bewolking en een kleine groep, dus helemaal goed.
Er is ons heel veel verteld en ik kan echt niet meer alles weergeven wat de gids ons meegaf, maar een paar dingen nog wel.
Zo leerde ik dat een libelle eerst een paar jaar onder water leeft, naar boven komt om voort te planten en dan dood gaat, echt nooit geweten.
 



We vaarden langs een kleine kolonie lepelaars, die zich op dit moment helemaal aan het vol eten zijn, voordat ze weer op trektocht gaan. 



We zagen, aalscholvers, dat worden er best wel veel, zagen een buizerd in de lucht hangen en vaarden langs een prachtig haviknest.
 


 De gids vertelde over planten als valeriaan, maar ook de wortel van een jonge plant ( sorry , ik weet niet meer welke) als je daar op kauwde verdween je hoofdpijn , een wortel van een waterplant  kalmoes  daar kun je door erop te kauwen lichtelijk high van worden, wat geeft de natuur toch bijzondere dingen.








 We hebben een orchidee gezien, er bestaan er 2 in dit gebied, maar 1 is inmiddels al uitgebloeid



 en op de terugvaart zagen we 2 
 Purper-reigers, en zoals een medevaarster mij vertelde, deze kwamen maar zelden voor, maar als ze er zijn dan in gebieden zoals deze turfplassen.

Kortom, een hele bijzondere en boeiende tocht, het was jammer dat er een einde aan kwam.
 Daarna nog heerlijk geluncht op een terras buiten, want van  varen krijg je best wel trek.


  p.s. de gids vertelde dat er een 6 stappenplan ligt om dit mooie natuurgebied in goede staat te houden, maar door geldgebrek zijn ze pas aan de 1e stap gekomen en met een nieuwe regering vol bezuinigingen in aantocht, vrezen ze het ergste . Terwijl ze voor het overgrote deel al op vrijwilligers draaien.

Ben je nog geen lid van Natuurmonumenten , zou ik zeggen meld je vandaag nog aan , is het niet voor jezelf dan zeker wel voor de generatie die na ons komt, die moet toch ook van deze bijzondere natuurgebieden kunnen blijven genieten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kwekerij Kees van Schie