WANDELING DOOR OUDERKERK AAN DE AMSTEL

Zittend
Ik had al eens eerder gemeld dat onze Bibliotheek lezingen verzorgd en nu was er een wandeling langs de beelden in Ouderkerk aan de Amstel.  Prachtig weer, dus genieten.



Het beeld Zittend, symboliseert de activiteiten binnen het gemeentehuis, maar wordt ook gezien als markeringspunt en ontmoetingsplaats. Het is een welkomstfiguur voor de bezoekers van het gemeentehuis. Het straalt vriendelijkheid, openheid, vrijgevigheid, eenvoud en duidelijkheid uit.  

              Hier moest ik wel een beetje om grinniken,
                         als je begrijpt wat ik bedoel..........







Het Eliserpad, waar ik  al zo vaak over gelopen heb,maar eigenlijk nooit over gedacht wat nu
 de achtergrond er van was.
Elieser kwam in 1610 als slaaf naar Nederland  
 Elieser wordt jaarlijks herdacht door zowel de Surinaamse als de Joodse gemeenschap. Stichting Opo Kondreman organiseert dan in het kader van de herdenking van de afschaffing van de slavernij 
in Suriname en op de Antillen 150 jaar geleden.

Elieser  stierf in 1629. De vrijgemaakte slaaf was Joods geworden en maakt zozeer deel uit van de familie De Pina dat hij een plaats kreeg op de Joodse begraafplaats.
Wat op zich in die tijd wel heel bijzonder was.



De Balling







Het beeld de Balling, 
staat voor de onderdrukking in de 2e wereld oorlog.



De Amstelkerk staat op de plek van de oudste kerk van Amstelland. De kerk in neoclassicistische stijl is in 1775 gebouwd als Nederlands Hervormde kerk. Sinds de 11e eeuw hebben op de kerkheuvel drie eerdere kerken gestaan



 
De kerk is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis, een vorm die in de achttiende eeuw vaker werd gebruikt.

 Het grappige van deze kerk vind ik dat er zowel een vooringang als een achteringang is. De achterkant ligt aan de Amstel en in vroegere jaren kwamen de Amsterdammers met een boot naar de kerkdienst en stapten zo de kerk binnen, 
de voorkant werd alleen door de bewoners uit Ouderkerk gebruikt.
Of er ook een scheiding tussen de gelovigen in de kerk zelf was is niet bekend.

Ja en dan is het alweer voorbij, want een uur is natuurlijk zo om.
Er zijn nog andere beelden en verhalen over Ouderkerk aan de Amstel,
 wie weet een volgende keer.

Café de Vrije Handel was vroeger het rechthuis van Ouder-Amstel. Er tegenover, waar nu het gemeentehuis staat, stond een galg. Al honderden jaren geleden wisten de schuwe bewoners van het zompige slikkengebied rond het dorp deze plek op hoogtijdagen te vinden.
 Er werd dan weer een veroordeelde uit de kelder – van wat nu de Vrije Handel is – gesleurd om tot vermaak van het gepeupel te worden opgeknoopt aan de galg. Hun laatste uren zuchtten de ongelukkigen in de vochtige kelder waar de vloer nog immer is geplaveid met oude grafzerken.



En daar is het dan even lekker om deze wandeling af te sluiten met een heerlijk kopje koffie.
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kwekerij Kees van Schie