Met Sharon naar het Stedelijk Museum in Alkmaar voor de tentoonstelling  Ringers 
De Alkmaarse Chocoladefabriek.

Toen we de ruimte waar de tentoonstelling was binnen gingen, kreeg je meteen trek in een stukje chocolade, er hing een heerlijke chocolade geur.
Kersttafereel van Dragant 


Een enige tentoonstelling over een uniek bedrijf in Nederland, zeker in die tijd. Als je zo door de tentoonstelling dwaalt krijg je een heel mooi inzicht in de vooruitstrevendheid van de gebroeders Ringers, hoe ze er waren voor hun personeel. 




 


 Natuurlijk moest er winst gemaakt worden, maar uit alle verhalen spreekt een zorg ( ook van de werknemers zelf ) daar kan menig bedrijf nu nog wat van leren.

 Heel veel werkgelegenheid kwam uit deze fabriek en toen het bedrijf aan Droste werd verkocht betekende dat een grote werkeloosheid in Alkmaar.






 
Chocolade, maar ook prachtig suikerwerk en er zijn zelfs spelletjes, veel van de collectie die er staat is prive-verzameling , ook van oud-personeelsleden.
Er liep een hele leuke gids rond, die ons 
( voordeel van door de week kunnen gaan ) 
van allerlei vertelde.




 

 Ook over de overige tentoonstellingen die er nu zijn, helemaal bovenin het Museum een prachtige wand met oud speelgoed, die wordt volgend jaar nog uitgebreid.





Ga je de fout zien ?



 Een tentoonstelling over de geschiedenis van Alkmaar, met daarin een schilderij met een fout erin, hoe we ook keken, we zagen het niet, totdat de gids ons erop wees. 




 Na een stukje lopen door het centrum van Alkmaar, de kleine zijstraatjes zijn het leukste, en een lekkere lunch, weer op huis aan. 

Wat wel heel jammer is, het oude gebouw waar de oorspronkelijke Chocoladefabriek van Ringers inzat is nu door een project-ontwikkelaar opgekocht en wordt appartementen, omdat de Gemeente "vergeten" was om het op de Monumentenlijst te laten plaatsen.

        Hoe zuinig zijn wij in Nederland op deze vorm van cultuur ?


Bruidsboeket van Dragant
                                                                            

           

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kwekerij Kees van Schie