Terug van 4 dagen Gelderland, vlak bij het Park de Hoge Veluwe, dus in een mooie omgeving.

In de bossen en omgeving waren veel Sprengs, dit zijn met de hand gegraven beekjes om het water goed te begeleiden en te zuiveren, veel van deze Sprengs zijn dichtgeslibd of verdwenen, maar er wordt hard aan gewerkt om ze weer in oude staat terug te brengen. Wie veel belang heeft bij zo'n Spreng was Papierfabriek de Middelste Molen, nu een museum, maar nog wel in gebruik, waar de aandrijving van de machines door een waterrad werd aangedreven. Het was heel interessant om een rondleiding te krijgen, en nu weet ik dus ook wat handgeschept papier is.

Na een uur was de rondleiding voorbij en was ons volgende doel het

Open Lucht Museum in Arnhem, wat is dat leuk !

Op hele leuke wijze zijn oude woningen en molens en meer van dit soort belangrijke zaken tot kleine dorpjes samengebracht. Met oude trams kun je over het terrein vervoerd worden, wat af en toe wel prettig is omdat je veel te lopen en te kijken hebt.

Wat echt heel bijzonder was is tentoonstelling Nederland Spaart, allerlei verzameling van mensen worden daar tentoon gesteld en uniek is de verzameling Spaarpotten, ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien ! En dan het depot met opgeslagen spullen die nog niet zijn tentoongesteld, echt je weet niet wat je ziet . We hebben nog niet eens alles kunnen bekijken van het Open Lucht museum, zoveel is er te zien.

Donderdag goot het van de regen , een mooie gelegenheid om het Kroller-Muller museum te gaan bezoeken, dat stond al een tijdje op ons verlanglijstje. Het gebouw waren we niet zo weg van, maar wat binnen tentoongesteld is , prachtig, althans voor ons de oude meesters met moderne kunst hebben we niet zoveel, er hangt o.a. een geweldige collectie van Vincent van Gogh.

Toen het tussen de buien door droog was de beeldentuin in, de tuin is ook prachtig om door te wandelen, het rook lekker naar groen door de gevallen regen. En wij vroegen ons menigmaal af wat het beeld dat we stonden te bekijken nu toch eigenlijk voorstelde, als ik eerlijk ben vond ik de natuur mooier, op een enkel beeld na.

Ja, en dan ons bezoek aan het Oude Ambachten & Speelgoed museum in Terschuur, ik kan echt niet gaan vertellen wat daar wel niet allemaal staat, te veel, veel te veel om op te noemen, we liepen met het water in de mond rond, zulke leuke spullen.

En ja............. dan zie je een paar Sinterklaas spullen, Jack al helemaal in de wolken en tot zijn grote geluk mocht hij ze ook nog kopen, wat daar niet echt gebruikelijk is, dus je begrijpt hij zweefde het museum uit.

Al met al hebben we het weer heerlijk gehad en leren we ons eigen land op een wel heel leuke manier ontdekken !

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kwekerij Kees van Schie