TJALF SPARNAAY


In museum Jan 
( voorheen Jan van der Togt ) 
De tentoonstelling 
 Delicious Paintings van
 Tjalf Sparnaay  







 
  De internationaal erkende kunstenaar verwondert het publiek met zijn hyperrealistische schilderijen van extreem uitvergrote etenswaren als een gebakken ei of een knapperig broodje gezond. 





 De werken springen van het doek en verbazen door de extreme precisie en vakmanschap. De tentoonstelling geeft een breed overzicht van het verrassende oeuvre van Tjalf Sparnaay, dat zich kenmerkt door zijn oorspronkelijke manier van kijken naar alledaagse dingen.



 Sparnaay (Haarlem, 1954) onderscheidt zich met het extreem uitvergroten van de werkelijkheid en het met fotografische precisie overbrengen van een beeld op het doek. In zijn schilderijen kiest hij ervoor om slechts een detail van een veel grootser concept weer te geven.




 Hiermee werpt hij nieuw licht op het dagelijks leven en op wat schoonheid is. Het werk van Tjalf Sparnaay borduurt direct voort op de Nederlandse traditie van minutieus realistisch geschilderde etenswaren uit de Gouden Eeuw. In zijn lucide kleurgebruik en oog voor detail en verfijning benadert hij Vermeer, terwijl de belichting in zijn schilderijen refereert aan het spel van licht- en schaduw in het werk van Rembrandt. In Delicious Paintings komen deze werken samen.




 





          Een hele leuke tentoonstelling en 
         je gaat met lekkere trek het
 museum weer uit. 
                                                                                     
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kwekerij Kees van Schie