De Koninklijke Porceleyne Fles

Het stond op mijn verlanglijstje en laten 
nu Pauline en Jaap het invullen, met een bezoek   aan de 
Koninklijke Porceleyne Fles. 
Gevestigd in een prachtig industrieel pand ( daar word ik altijd zo blij van als dit soort panden op deze manier bewaard blijven ).




 







Van de 120 schilders die de prachtige patronen op de diverse artikelen 
schilderen zijn er op dit moment nog maar 13 over. 

Jammer, zo een prachtig beroep, al is de leertijd wel 10 jaar !






 






Er bestaan verschillende soorten keramiek 
en die zijn heel mooi uitgestald
 met een goede uitleg erbij. 






 







Zelf ben ik niet zo op het Delfts Blauw,
maar ik liep te smullen van de diverse andere stijlen.



 











Wat ik geheel niet wist is dat er ook BouwKeramiek bestaat,al wordt dat nu niet meer ontworpen, er wordt nog wel gerestaureerd als dat nodig is.


 Een mooi voorbeeld is de Beurs van Berlage in Amsterdam.





 


Achter de toonzalen ligt de fabriekshal waar je met een beperkte route ook doorheen mag. We troffen de Mallenmaker die aan het werk was, we raakten met hem aan de praat en hij wist zo boeiend te vertellen ! 
Toen hij wel begreep dat we zeer geïnteresseerd 
waren nam hij ons mee 
naar zijn werkgedeelte waar normaal gesproken geen bezoekers mogen komen .




 


En zo kregen we een privéles over hoe mallen gemaakt worden. Heel bijzonder vond ik wel het feit dat die prachtige grote Chinese vazen niet uit 1 stuk zijn, maar uit meerdere delen die aan elkaar geplakt worden, dat je door het beschilderen en afbakken die naden daarvan niet meer ziet. 
Nooit over nagedacht!
We hebben deze Heer hartelijk bedankt voor 
deze speciale geste
 om zo iets meer te leren over keramiek. 




 


 Het grappige is dat je meteen daarna heel anders naar het uitgestalde werk kijkt.
Zonder dat je er dan ook erg in hebt breng je zomaar 3 uur
in het Museum door, zoveel is er te zien en te lezen.


Toen was het  tijd voor een lekker borreltje bij 
Pauline en Jaap,
 gevolgd door een gezellige en lekkere gourmet.









                                     
En dan is het alweer tijd om huiswaarts te gaan,
voldaan na een heerlijke, gezellige dag met fijne vrienden.



.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kwekerij Kees van Schie